Varmrøyking av makrell

Nå er det sesong for makrell og det er sikkert mange som kunne tenke seg å varmrøyke makrell
Dette bør du prøve dersom du pleier å fiske litt makrell i løpet av sommeren. Hilsen Einar Danielsen
(Les mer:trykk på overskriften)

Røykeri

Noen lager sitt eget røykeri, men du kan få kjøpt små og rimelige røykerier i ulike varianter. Prisen ligger på ca. 400,- og oppover.

Røyking

1. Fileter makrellen. Strø litt salt på filetene og legg dem i en bolle i noen timer eller natten over i kjøleskap. De vil da ligge i en lett saltlake.

2. Gi filetene en kort skyll i kaldt vann og la dem renne av seg (kan bruke tørkepapir). Strø så et fint lag med grovmalt pepper (eller pepperblanding) på filetenes innside.

3. Legg filetene med skinnsiden ned på rist i røykeriet. Tenn spritbrennerne og ta lokk over fisken. Etter en stund vil brennerene få flisene i kassen til å gløde og avgi røyk. Du ser at prosessen er godt i gang når det siver røyk ut fra ventilen i lokket eller rundt kantene på lokket. La fisken ligge slik i 20-30 minuter. Løft av lokket og se om fisken har fått den rette fargen (litt brunlig). La stå lenger hvis nødvendig.

4. Løft kassen av brennerene når den ser ferdig ut. La stå noen minutter før du løfter filetene av rista. Bruk gaffel ettersom den kan løfte mellom sprinklene på rista. Ellers er det lett for at filetene går i biter.

5. Når du først har fått dilla på dette, kommer du også til å utnytte makrellsesongen til å fryse en del pepperrøykt makrell. Du kan eksempelvis fryse dem i brukte isbokser, med mellomlegg av plast eller matpapir for å unngå at filetene henger seg fast i hverandre.